Қазақ тағамдары халықтың ет тағамдарына деген сүйіспеншілігін көрсетеді. Қазақтың ұлттық тағамдарының негізінде тойымды, бұл көшпелі өмір салтымен байланысты. Қазақ халқы ежелден қонақжайлылығымен және үстелдегі тағамдардың алуан түрлілігімен танымал. Көптеген тағамдар бар және олардың барлығы әр түрлі, біздің мақалада біз олардың тек негізгілерін бөлісеміз.

Қазақ асханасының басты тағамы - бешбармақ. Бұл тағам ежелгі уақыттан бастап қонақтарға міндетті түрде беріледі. Ол еттен (қой еті, сиыр еті, жылқы еті немесе түйе еті – иесінің талғамына қарай), сорпада дайындалатын үй жаймадан тұрады және үстінен пісірілген пиязмен құйылады. Тағам өте дәмді және елдің визит карточкасы болып табылады. Бұл бешбармақ деп аталады (бес саусақ), өйткені бұл тағам дәстүрлі түрде қолмен желінеді, бірақ туристер, әрине, асханалық құралдармен жейді.

Қуырдақ - қазақ үстелінің жиі элементі. Жиі қой еті мен субөнімдерден дайындалады. Бүгін бұл тағамға алтын қабыққа дейін қуырылған картоп беріледі. Құйрық майға қуырылған пиязбен бірге беріледі.

Бауырсақтар - бірнеше ғасыр бойы қазақ мәзірінің дәстүрлі элементі. Бауырсақтарды ашытқы қамырынан дайындайды, отта қуырылады. Тұщы бауырсақтар нанның орнына ыстық тағамдарға, ал секер қосылғының  тағамдарға десерт түрінде беріледі. Әсіресе ыстық бауырсақтар дәмді. Әдетте қазақ отбасыларында кем дегенде екі аптада бір рет қуырылады.

Қазы - бешбармақпен ыстық тағам ретінде немесе үстелге суық қоятын тағам. Пішінімен шұжыққа ұқсайды, шын мәнінде бұл ішекке оралған жылқы еті мен майы. Қазы кез-келген ет тағамын сүйетін адамдарға ұнайды, және дәмін татып көрген бірде-бір адамды бей-жай қалдырмайды. Қызықты дерек: бір күні Қазақстанда ұзындығы 100 метр және салмағы 1 тонна қазы дайындап, Гиннестің рекордтар кітабына енді.

Құрт - Орталық Азия елдерінің аумағында таралған қышқыл сүт өнімі. Шарлар мен шағын шелпек түрінде болады. Ол үй малының сүтінен дайындалады. Дәмі тәтті және қышқыл түрлері бар. Құрт қазақ дастарқанының белгісі болып табылады, Қазақстан тұрғындары өз ұлттарына қарамастан құртты өте жақсы көреді. Оны тіпті супермаркеттердегі сөрелерде табуға болады.

Жент - өзіндік қазақ десерті. Ол кептірілген сүзбеден және ерітілген май, қант және балмен толтырылған ұнтақталған пішенден дайындалады. Әртүрлілік үшін кейде әртүрлі жаңғақтар мен кептірілген жемістер қосылады. Жент өте тәтті, сондықтан оны дәстүрлі сүтпен қазақ шайымен жеу керек. Жент және құрт басқа халықтарды қазақ мәдениетінің бөлігімен таныстыру үшін өзімен бірге басқа елдерге апаруға ыңғайлы.

Алдыңғы мақалалар

Духовный комплекс “Отпан тау” - это памятник старины под открытым небом. За…